1
Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan gözümüze, her gün bilinçsiz bir şekilde zarar vermekteyiz. Bilinçsizce verdiğimiz bu zararlar, göz sağlığımız olumsuz yönde etkilemektedir. Peki, en çok değer verdiğimiz organımızın sağlığı hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Göz hastalıklarının başlıca nedenleri arasında genetik, kronik diyabet ve tansiyon yer alır. Bunların yanı sıra; teknolojik aletler, dengesiz beslenme, yıllık doktor kontrolünün aksatılması, kirlilik, zararlı güneş ışınları, vitamin eksikliği gibi durumlar da, göz sağlığına ciddi zararlar verebilir. Peki, bu gibi durumlara karşı gözlerimizi nasıl koruyabiliriz?

Gözlerimizin sağlığını koruyabilmek için alabileceğimiz bazı önlemler vardır. Bu uyarılara dikkat ederek, hem göz sağlığımızı korumuş oluruz hem de daha sağlıklı gözlere sahip oluruz.

Göz Sağlığımızı Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Teknolojik Aletleri Bilinçli Kullanmalıyız

           
Teknolojik aletlerin bilinçsiz kullanımı, göz kuruluğu ve göz yorgunluğuna yol açmaktadır. Belli bir mesafeden etrafımıza bakarken gözlerimizi otomatik olarak kırparız, fakat yakınımızdaki nesnelere (telefon, televizyon, kitap vs.) bakarken göz kırpma süremiz uzar, buda göz kuruluğuna ve yorgunluğuna neden olur. Bu nedenle, uzmanlar son dönemlerde bu gibi şikâyetlerin artmasını, bahsettiğimiz teknolojik aletlerin uzun süreli kullanımına bağlıyorlar.

Dengeli Beslenmeliyiz

Dengeli beslenmek göz sağlığımız açısından büyük bir önem arz etmektedir. Vitamin eksikliği gece körlüğüne, gözde kaşınma ve yanmaya, göz kuruluğuna neden olur ve göz retinasına zarar verir. Peki, hangi vitaminler göze yararlıdır?

Göze yararlı olan vitaminler başlıca; A, E, C ve B2 vitaminleridir. Bu vitaminlerin eksikliği gözümüze ciddi zararlar verebileceği için, bu vitaminleri içeren besinler yemeliyiz. Havuç, ıspanak, kabak, balık, ceviz, zeytinyağı, badem, kırmızı et, brokoli gibi besinler A, E, C ve B2 vitamini ihtiyacınızı karşılayabilir.

Düzenli Olarak Göz Doktoruna Gitmeliyiz

Gözümüzde herhangi bir sağlık sorunu olmasa dahi, yılda bir kez göz doktoruna gitmeliyiz. Çünkü çoğu göz problemi biz daha farkına varmadan başlar ve anca doktor muayenesinde ortaya çıkar.

Ellerimizi Temiz Tutmalıyız

Gün içerisinde birkaç defa gözlerimiz kaşındığı için ovalarız. Ellerimiz sürekli bir şeylerle temas halinde olduğu için, değdiği her nesneden mikrop kapar. Dolayısıyla ellerimizi gözümüze her götürdüğümüzde, ellerimizdeki mikrop gözümüze zarar verir ve göz hastalıklarına yol açar. Bu yüzden ellerimizi temiz tutmak, göz sağlığımız açısından yararlıdır.

Güneş Gözlüğü Kullanmalıyız

Güneş'in zararlı ışınları, gözümüzün korneasını zedeler.  Bu nedenle güneşli havalarda, güneş gözlüğü kullanmalıyız. Her güneş gözlüğü, bu zararlı ışınları engelleyemediği için, kaliteli güneş gözlüklerini tercih etmeliyiz. Eğer güneş gözlüğü kullanmıyorsak, güneşe uzun süre çıplak gözle bakmamaya özen göstermeliyiz.

Bunlara Ek Olarak;

Gözümüzü temiz tutmalıyız, yakın mesafeden televizyon izlememeye özen göstermeliyiz, gözümüzü aşırı ışıktan korumalıyız, okuma ve yazma esnasında göz ile nesne arasındaki mesafe 25-30 cm olmalıdır. Herhangi bir göz hastalığına ne kadar geç tanı konursa, gözünüzü kaybetme riskiniz o kadar artar. Bu yüzden, gözümüze dikkat etmeliyiz ve herhangi bir problemde göz doktoruna gitmeliyiz.
Next
Sonraki Kayıt
Previous
This is the last post.

Yorum Gönder

  1. Uzun süredir bilgisayar kullanıyordum ve artık gözlük takıyorum. Boynumda da ağrılar var. Bunları okudum ama hiç uygulayamadım. Rahatıma düşkün müyüm ne?

    YanıtlaSil

Yorumunuzu esirgemediğiniz için teşekkür ederim. Lütfen spam ve konu ile alakası olmayan yorumlardan kaçının. Yorumlar kontrol edilerek yayınlanmaktadır.

 
Top